Kismama voltam Angliában

UKzaszloA várandósság és a szülés egy csodálatos dolog, légy kismama bárhol a világon. Melinda Angliában élte át a várandósság és a szülés gyönyörű élményét. Történetéből kiderül, hogy az orvossal -szerencsés esetben- csak a kitolási szakaszban találkozik a kismama, hogy a “hálapénzt”, vagy “fizetős szülés állami kórházban”, mint olyan ismeretlen és értelmetlen kifejezés, és, hogy milyen szerencsések vagyunk mi magyar anyukák akik, akár a gyermekünk 3 éves koráig otthon maradhatunk. Fogadjátok, szeretettel ennek csodaszép kis családnak a történetét.

 

 

A mi kis családunk

Jómagam Melinda Mayers (Polatschek Melinda) 7 éve élek az Egyesült Királyságban. Bérszámfejtőként dolgozom tMelifotoeljes munkaidőben, és könyvelőnek tanulok szabadidőmben (ami legtöbbször csak este 10 után fordul elő). Férjem Andy, angol állampolgár, de katonai családi háttere miatt több évig élt Németországban és Barbadoson (jelenleg is a katonaságban szolgál). Kisfiunk Kai, 3 éves, igazi rosszcsont. Imád bölcsibe járni, remek a kézügyessége és a memóriája.

Ahol élünk

Az Egyesült Királyságban élünk, Leeds-ben, mely Yorkshire megyében található (Londontól 5 órányi autóútra északra).

Költözés, szerelem

2006-ban költöztem Angliába. Egy hosszú kapcsolat lezártával, úgy éreztem, hogy valami mást kell kezdenem az életemmel, valami újat, izgalmas kihívást kerestem. Nem terveztem hosszú távra, vagy végleges kiköltözésre. A cél az élmény és a tapasztalatszerzés volt, nyelvtanulás, sok móka és szórakozás. Egy barátnőmmel így pár havi gondolkodás után útnak eredtünk. Így 7 év elteltével, visszatekintve mindenképpen jó döntés volt. Andyt 2008-ban ismertem meg. Barátokkal kirándultunk a tengerpartra és egy kollégám jó barátja, Andy csatlakozott hozzánk. Fantasztikus nap volt és egy csodás kapcsolat kezdete.

Megtudtam, babát várok

Sohasem fogom elfelejteni azt a pillanatot mikor megtudtam: babát várok. Fel voltunk készülve és tulajdonképpen nagyon türelmetlenül vártuk, hogy mikor fog megtörténni. Magyarországra utaztunk novemberben a szüleimet meglátogatni. Vittem magammal a teszteket, mert akkor volt esedékes, hogy megtudjuk babát várunk-e. Nagy titokban megcsináltam a tesztet és szinte lélegzet visszafojtva vártuk az eredményt Andy-vel. És pozitív lett. Földöntúli boldogság, sírva mosolygós bejelentés a szüleinknek. Elképesztő érzés, egyszerűen nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek. Döbbenet és a felelősség érzete. Hatalmas érzelmi kavalkád.

Kismama dolgozik

Akkoriban egy hotel éttermében dolgoztam felszolgálóként. Szerencsés voltam, mert nem voltak reggeli rosszulléteim, bár a második trimeszterben sokszor fáradt voltam, összességében könnyen viseltem a várandósságot. A munkahelyemen mindenki nagyon izgatottan fogadta a hírt, mindenki segítőkész volt. A pocakom napról – napra a vendégek szeme láttára növekedett.

Törvényileg jár a szabadidő a védőnői, vagy orvosi vizsgálatok időpontjaira, a terhes gondozásra, a kismamatornára. És természetesen a munkakörtől függően könnyített feladatokra jogosult a kismama. Felszolgálóként sokat kellett szaladgálnom a nehéz tálcákkal, de kollégáim mindig átvették a nehéz feladatokat, hímes tojásként figyeltek rám. Ezt néha túlzásnak éreztem. Július 16-ra voltam kiírva, és június elejéig dolgoztam, a végén már hatalmas pocakkal.

A kötelező vizsgálatok

Az angol egészségügyi rendszer teljesen más, mint a magyar (bár első terhesség lévén, nem tudom ez, hogy működik Magyarországon). Ahogy megbizonyosodtunk arról, hogy babát várunk be kell jelentkezni a védőnőhöz. Ő az, aki rendszeresen vizsgál és nyomon követi a magzat fejlődését. Nincs szükség saját nőgyógyászra vagy szülész orvosra, ilyen vizsgálatokra csak akkor kerül sor, ha a védőnő szükségesnek tartja. Egészséges és problémamentes terhesség során egy kismama nem lát orvost egészen a szülésig. Ultrahang kétszer van egy terhesség alatt, az első 12 hetes korban, amikor megállapítják a magzat pontos korát és a szülés várható idejét. A második a 21. héten amikor megmérik a babát, részletesen megvizsgálják a szerveit és ha a kismama kéri, megállapítják a baba nemét.

A védőnővel a terhesség elején havonta egyszer találkoztam a kötelező vizsgálatok miatt (megmér, vizelet tesztet végez, vérnyomást mér, vértesztet készít, szívhangot néz). A terhesség utolsó két hónapjában ez kétheti, majd heti sűrűségre változik. Az orvossal a kismama a szülés előtt csak akkor találkozik, ha olyan panasza van, amit a védőnő nem tud megoldani.

A védőnői vizsgálatok és a két ultrahang vizsgálat díjmentes. Amennyiben a szülők ezen kívül 3D vagy 4D-s ultrahangot szeretnének, azt magánrendelés keretében 150 fontért megtehetik. A kismama járhat egyéb terhes gondozásra, kismama csoportba, vagy terhes tornára. Ezek általában díjmentesek, vagy nagyon kedvező áruak. A receptre írt gyógyszerek és a fogászati ellátás is ingyenes a várandósság során.

Vajúdás a kórházban

A Leeds General Infirmary-ben szültem, amely egy városi kórház.

Szülésre minden kismamának javasolják, hogy készítsen egy szülési tervet (szülési pozíció, kád, milyen beavatkozást szeretne / nem szeretne, zene, illatok stb.). Ez felkészíti a kismamát a rá váró feladatokra és próbál nyugodt környezetet teremteni. Én is elkészítettem az enyémet, persze nem ment minden az én „rózsaszín” ideális tervemnek megfelelően.

Amíg nincsenek rendszeres fájások (a szülés kezdeti szakaszában), nem igazán szeret a szülési osztály foglalkozni a kismamával. Sok esetben egyszerűen hazaküldik a kismamát, mondván nincs még itt az idő. Ez azért van, mert így nem foglalja az ágyat, illetve a személyzet idejét a kórházban.

Beöntést –tudomásom szerint- nem adnak, érzéstelenítés első sorban gáz (ami valóban kellemes és vigyorra késztető), de nem mindig hatásos. Amennyiben beavatkozásra van szükség epidurális érzéstelenítést adnak. A kettő között nincs más, mint apa kezét szorítani és nagyokat lélegezni. A szülőszobában bárki lehet szülő partner, de helytakarékossági okból maximum 2 ember.

Szülünk

A szülés összességében, kevesebb mint 12 órát vett igénybe. Július 16-ra voltam kiírva, és aznap dél körül meg is kezdődtek a fájások. A magzatvizem láthatóan nem folyt el (legalábbis nem vettem észre), viszont a fájások kezdtek rendszeresek lenni és véreztem is. Felhívtuk a kórházat, elmondtuk, hogy hány percesek a fájások, ők közölték, hogy várjunk még, van idő. Délután 5 körül újra telefonáltunk, hogy ugyan még mindig több idő van két fájás között mint javasolt, de már egyre rosszabbul viseltem a dolgot. Várjunk még. Andy, drágám már jobban aggódott mint én, de ez a férjek dolga. Este 6 körül, már bedobtam a törülközőt és útnak eredtünk. Mire beértünk a kórházba már járni sem tudtam.

Beérkezés után kaptam gázt, amely kellőképpen felvidított és jókat kacarásztunk. Én mindenen, Andy és a szülésznő pedig rajtam. Bár én teljesen készen álltam a szülésre, nem történt semmi. Szegény Andy nem győzött biztatni, csodálom, hogy nem törtem el a kezét a nagy szorongatás közepette. Hosszas „kínzás” után közölte a szülésznő, hogy sajnos nem fog kibújni a baba, mert nem tartja a fejét. Normál pozícióban lévő kisbabák a fejüket a mellkasukba hajtják, így a válluk U alakban összehúzódik és sokkal kisebb helyet vesznek igénybe megszületéskor. Sajnos Kai hátrafelé hajtotta a fejét, úgymond felfelé nézett. Ekkor jött az orvos és elmagyarázta mit fogunk csinálni, bár nem nagyon tudtam rá koncentrálni. Így hát jött a rettegett epidurál. A fájások közepette meglehetősen nehéz mozdulatlanul maradni, hogy be tudják adni a gerincbe (ettől jobban féltem, mint bármi mástól). Szerencsére nem volt szükség császármetszésre, gátmetszésre, csupán egy kis vágást ejtett az orvos, hogy el tudja Kai fejét fordítani odabent. Furcsa módon, ebből semmit sem éreztem. A pozícióváltás sikeres volt és innen már természetes módon érkezett Kai erre a szép világra, éjfél után 14 perccel. Andy végig bent volt velem a műtőben és láthatóan aggódott. A gép folyamatosan sípolt az alacsony vérnyomás miatt. A vérveszteség következtében borzalmasan remegtem és fáztam, ezért sajnos nem is tudtam azonnal megfogni Kai-t. Így apától kapta az első nagy ölelést.

Nagyon boldogan és hatalmas mosollyal hagytuk el a műtőt. Bár nem volt egy simán lezajló szülés, de minden percét megérte az a Kis Gyönyörűség.

A kórházi napok

A kórházi kórterembe a szokásos vizsgálatok elvégzése után kerültünk az éjszaka kellős közepén. 8 ágyas kórterem volt, melyen rajtam kívül még 4 kismamával osztoztam. Kai a karomban volt egész éjjel és egy percet sem aludtam. Minden baba sírt egy kicsit, vagy órákat, de Kai végigdurmolta az éjszakát. Két egyszerű indok, amiért nem raktam le Kai-t egész éjjel: egyrészt nem tudtam mozogni deréktól lefelé (nővér nélkül se letenni, se felvenni nem tudtam volna), másrészt pedig eszem ágában sem volt letenni azt a kis csomagot. Csodáltam és vigyáztam a kis álmát egész éjjel. Hallgattam ahogy szuszog, csodás boldogság érzés.

Apa hazament éjszakára, amikor mi bekerültünk a kórterembe és csak reggel jött újra. Délután elvégeztek minden rutinvizsgálatot és haza is engedtek minket. Így a szülés után 18 órával már otthon voltunk.

Szoptatás

A kórházban van egy direkt a szoptatásra specializálódott nővér, aki segít az elején. A szoptatás jól ment az elején, bőven volt tejem, majd Kai kisebesítette a mellbimbóimat. Sajnos nem volt más megoldás, mint hogy üvegből egye a lefejt tejet. Ennek viszont természetes következménye, hogy a tej szépen lassan elapad. Így két hónapos kor előtt már áttértünk a tápszerre. A legfontosabb az, hogy az elején megkapta az anyatejet, azután pedig a tápszer biztosított számára minden szükséges tápanyagot, vitamint. Így erős egészséges nagyfiú lett belőle.

Mennyibe kerül a szülés?

A kötelező, illetve alapvető védőnői ellátás ingyenes, csakúgy mint a két kötelező ultrahang vizsgálat. Természetesen ha komplikáció adódik, a további vizsgálatok is ingyenesek. Nincs szükség orvost / szülészt / szülésznőt fogadni, ez mind alapvető ellátás és természetesen ingyenes. A magánkórházban történő szülés már más kérdés és súlyos számlával jár.

Az első napok otthon

Az első napokban, hetekben a kirendelt védőnő rendszeresen házhoz jön, megvizsgálja a mamát és a babát. Méréseket végez, tanácsot ad, meghallgatja a kérdéseket. Én nagyon aggódtam a terhesség alatt, hogy hogyan fogok helyt állni újdonsült anyukaként. Főképp úgy, hogy az én anyukám hatalmas távolságra van tőlünk, Magyarországon. A párom édesanyja ugyan Angliában él, de távol tőlünk. De minden annyira természetesen ment, mintha mindig is így lett volna. Kai egy hónapos volt, amikor a szüleim kijöttek meglátogatni minket.

Segélyek, támogatások, szülési szabadság

A szülési szabadság első 6 hetére a kismama a teljes fizetésének 90%-át kapja. Majd ezt követően egy államilag meghatározott fix összeget, amely jelenleg heti 136 font. Ez egy átlag fizetés 1/3-a, melyet az anyuka maximum 8 hónapig kap. Szülési szabadságon maximum 12 hónapig lehet az édesanya, eddig tartja fent a munkáltatója a helyét. Tehát ha valaki ki szeretné tölteni a 12 hónapot, akkor az utolsó 4 hónapra már ez fillért sem kap. Ezután visszamehet dolgozni a megszokott pozíciójába, rész vagy teljes munkaidőbe (ez az anyuka és a cég közötti megállapodástól függ). Ha valaki nem volt alkalmazásban a szülés előtt akkor a heti 136 fontot kapja ugyanúgy az államtól.

A szülési támogatás meglehetősen alacsony össze, de az állam támogatja azokat a családokat, ahol a keresetkiesés jelentős terhet ró a családra. Így jogosultak lehetnek egyéb állami támogatásra (persze ez mind jövedelemfüggő).

Munka, bölcsi, miegymás

Én, 8 hónap után mentem vissza dolgozni, akkor még a régi munkahelyemre. Időközben megszereztem a bérszámfejtői képesítést, így pár hónap múlva már az új munkahelyemen dolgoztam, rendes (9 – 17 óráig) időbeosztással. Kai imádta a bölcsit, már az első naptól fogva. Itt magánbölcsődék vannak, melyek 3 hónapos kortól vállalják a gyerekek gondozását, egészen iskolás korig (és azon túl is, 11 éves korig). A bölcsődének havi díja van, óraszámra / napra lebontva, aszerint, hogy a gyermek mennyit tartózkodik ott. Az árak meglehetősen borsosak, egy teljes idős bölcsődei hely 900 fontba kerül havonta. Van lehetőség a gyermeket magángondozóknál elhelyezni. Az ilyen gondozó a saját otthonában felügyel 4-5 gyerekre. Én a bölcsődét biztonságosnak és megbízhatóbbnak találtam. Tapasztalatom ugyan nincsen a „childminder”-rel kapcsolatban, tehát nem tudok rosszat mondani.

A családi hétköznapok

Nem régen bevezetett jogszabály szerint, már az apukák is otthon maradhatnak szülési szabadságon (a szülők döntik el, hogy melyikük marad otthon). Ettől függetlenül az apukának is jár két hét fizetett apasági szabadság a szülés után. A gyerekek után nem jár extra szabadság, de a szülő a beteg gyermekkel otthon lehet táppénzen. Ez a munkáltatótól függ (az én munkahelyemen például fizetik azokat a napokat, amikor csak egy napra kell otthon maradni). Egyéb betegszabadságot természetesen egy fix összeggel fizetnek, ami tulajdonképpen, majdnem a semmivel egyenlő.

Nálunk már egy ideje úgy működik, hogy apa van otthon Kai-el hétfőn és kedden, amíg én dolgozom. Szerdától pedig Kai a bölcsiben van a hét fennmaradó napjain, amíg mindketten dolgozunk. A férjem munkabeosztása lehetővé teszi, hogy így ezt a heti két napot ők, ketten együtt töltsék. Ezek az apás napok. Mivel sokszor előfordul, hogy hétvégente Andy távol van.

 

 

Írta: Melinda Mayers, Szerkesztette: Bogár Edina (www.gyomro.babamama.info)

Tetszett ez a cikk és érdekesnek tartottad?
Akkor ezek is biztos megnyerik tetszésed:
– 
Kismama voltam Németországban

- Kismama voltam Floridában
– Kismama voltam Kanadában