Az egyedülálló Bowen technika  a babák és gyerekek szemszögéből 

1. rész – Általános ismertetés

bababowenlogóA Bowen technikát a fizikoterápia homeopátiájaként is szokták emlegetni, mert az emberi testi működés teljességét figyelembe veszi, így fel tudja ébreszteni az öngyógyító képességét, amikor egy probléma miatt kezelésbe fog.

Az 1950-es években Ausztráliában kifejlesztett módszer főként a kötőszöveti rendszerre fejti ki hatását, melynek alapja, hogy testünket egy a mechanikai erők függvényében kialakult feszültségi háló fonja át és tartja össze. Ez a  kötőszöveti „faszciális  háló” sejt szintről kiindulva szolgáltat kapcsolatot a test minden magasabb struktúrájához. A kezelés közben végzett finom, rövid idejű és precíz fogások ezen keresztül érnek el változásokat, segítenek a saját aktuális egyensúlyt megtalálni, és így megszűnhetnek a feszültségek.

Elsősorban nem is a tüneteket kezeli hanem az egész testre hat, mert a probléma oka nem mindig ott van, ahol a fájdalom jelentkezik, vagy amit panaszolnak.  Hasonlattal élve a nők ismerik azt a jelenséget, amikor a combig felhúzott harisnya bokájánál pattan el a szál és szalad végig a szem. A kötőszöveti „test harisnya„ hasonlóan veszi körül testrészeinket, és hasonlóképp reagál.  Mindezek értelmében ezt a holisztikus szemléletű feszültség oldást gyógyító, regeneráló érintésnek lehet nevezni.

bababowen1A babák és gyerekek szemszögéből nézve különösen hangsúlyos, hogy szelíd, non-invazív technikáról beszélünk. Ezt az érintést lehet ellenkezés nélkül fogadni, így a hasznosítása, beépítése is akadálytalanabb, és maximálisan megfelel a leg ősibb ápolási követelménynek a „ne árts” szabályának. Ebből adódik, hogy nincs mellékhatása, legfeljebb, ahogy a homeopátiában is, ha nem a legjobb szert adjuk be, vagy ha nem a legcélzottabb Bowen fogássorozatot használjuk, nem történik kielégítő mértékű változás, kereshetünk tovább anélkül, hogy újabb tünet jelentkezne.

Hatékony alkalmazása a gyakorlati tapasztalatok alapján a testi-lelki és mentális problémák legszélesebb körében lehetséges. Cikkünk következő részében olvashatnak egy rövid, teljesség igényét nélkülöző összegzést, hogy milyen esetekben fordulhatnak Bowen alkalmazóhoz.

A BabaBowen már elérhető a 18. kerületben is, az alábbi címen:

Zagyva Judit
1181 Bókay Árpád u. 74.
tel: 06 20 341 6449

http://bababowen.hu 

facebook