Bowen technika  a babák és gyerekek szemszögéből

2. rész – Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz?

 

bababowenlogóAz élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus szemléletből adódó fizikai, lelki és mentális szintek egymásra hatása alapján a Bowen kezelés sikerrel háríthatja el azt. Nemzetközi viszonylatban is sok esetben tudtak segíteni a babára váró pároknak.

Amikor itt a várva várt áldott állapot, a terhesség előrehaladtával sokszor jelentkeznek különböző hát és derék táji fájdalmak. Ez rendszerint a gerincoszlopot érő megváltozott terhelésből adódik. Mr. Bowen, a technika ausztrál megteremtője külön a kismamák számára kidolgozott egy keresztcsont fogást, amivel ezt a kellemetlenséget megszüntetheti. Ha a terhesség idején komplikációk is adódnak, pl. hosszabb ideig feküdni kell, a konkrét oki tünetekre és a következményes, pl. inaktivitásból adódó gondokra is megoldást találhat a Bowen kezelés. Mamának és babának egyaránt.

A szülés és születés óriási igénybevételt jelent babának és anyának egyaránt.  A gyermekágyi időszak nehézségeiben és a megváltozott kötőszöveti környezetben illetve annak vissza alakulásában nagy segítség lehet a Bowen technika erőteljes feszültség oldó hatása. A manapság szinte mindennapos, császármetszéssel kapcsolatos utóhatások mind az anyánál, pl. hegek, mind a babánál adhatnak okot a kezelésre. A szoptatás körüli leggyakoribb probléma az elégtelen tejbelövellés, vagy a nem megfelelően kiürített mellek miatti mirigyes mellgyulladás. A mell kezelés ezeket a problémákat segít megoldani.

Az oxigén hiány, a koraszülöttség önmagában nem betegség, azonban több odafigyelést és esetleges utógondozást igényel minden olyan baba, aki korábban érkezett, hogy megfelelő segítséget kapjon esetleges, éretlenségből adódó lemaradásában, minőségi eltérésében. Ezen belül ajánlott a mozgásfejlesztésre külön odafigyelni.bababowen2.kép

Az első hat hétben a leggyakrabban előforduló gond, ha valamilyen méhen belüli kényszertartással születik a baba, és emiatt nem tudja pl. a fejét mindkét irányba fordítani. Ezt leginkább arról szokták a szülők észrevenni, hogy valamelyik oldali mellet előnyben részesíti szoptatás közben, esetleg el sem fogadja az egyiket.  Gyorsan és hatékonyan segíthet egy-egy Bowen fogás az ilyen és ehhez hasonló nehézségeken.

A csecsemőkorban, egy éves korig a mozgásfejlődés szakaszait szoktuk mérföldkőnek tekinteni,  és az átlagtól eltérő esetekben segítséget nyújtani. Sokszor elég csak „megmutatni”, helyzetbe hozni a babát és már csinálja is az adott mozgásformát. A Magyarországon egységesen elfogadott álláspontot, hogy mikor és mit kell tudnia egy megfelelően fejlődő babának , a www.koragyerekkor.hu portálon találják meg a szülők. Szakemberek számára  www.gyerekalapellatas.hu portál áll rendelkezésre. A csecsemőkor végéig nemcsak a mozgásfejlődéssel kapcsolatban, hanem a különböző betegségek, fejlődési rendellenességek, erre az életkorra jellemző nehézségek, hasfájás, vagy a fogzás körüli fájdalmak, bukás, estleges felső légúti panaszok, stb. Vagy épp szocializálódást, nevelést is érintő kérdésekben, pl. szobatisztaság kérdésében kérhetünk segítséget.

A kisgyermekkor további szakaszaiban a különböző mozgási és tartási problémákkal, esetleges baleseti, műtéti rehabilitáció, vagy a beszéd- fejlődés megkésésével, viselkedési zavarok miatt érdemes Bowen alkalmazóhoz fordulni.

A kisiskolás korban a beiskolázás körül adódhatnak esetleg addig fel nem ismert nehézségek, az iskolakezdés után pedig a különböző „disz”-es funkció zavarok, olvasási, írási vagy számolási nehézségek jelentkezhetnek. A szorongásos tünetek is felerősödhetnek, újra előjöhetnek vagy megszaporodhatnak a már rég elfelejtett éjszakai bepisilések is. Hosszan sorolhatnánk, egészen a kamaszkori nehézségekig, mennyi területen segíthet a Bowen kezelés. Előfordulhat, hogy a család több tagja is kaphat kezelést, amikor a gyermek problémájával kerestek meg Bowen alkalmazót.

Fontos a „majd kinövi” szemléletet óvatosan használni, ugyanakkor nem segít az sem, ha szülőként úgy érezzük, csak a szakemberek értik a babákat, csak ők tudják a gyermekekkel kapcsolatos kérdésekre a választ. Ezért nagy szerepe van információk minél szélesebb körű megismerésének, a szempontjai közötti eligazodásban igyekszünk segítséget nyújtani cikkünk következő, egyben utolsó részében.

A BabaBowen már elérhető a 18. kerületben is, az alábbi címen:

Zagyva Judit
1181 Bókay Árpád u. 74.
tel: 06 20 341 6449

http://bababowen.hu 

facebook