Bowen technika babáknak és gyermekeknek

3. rész – Mire készüljünk és hogyan tájékozódjunk?

 

bababowenlogóFontos tájékozottnak lenni, és arra is gondot fordítani, hogy a szülőként jól használható, támogató információk birtokába jussunk, akár a gyermekünk állapotáról, fejlődéséről, akár a megfelelő szakemberről, szemléletről, módszerről legyen szó, mert a döntések felelőssége is a szülőké.

Ne hagyjuk elszaladni a korai életszakasz adta lehetőségeket, de a Bowen technika is hatékonyabban tud segíteni, ha a szülők a család és gyermekük helyzetéhez mérten meggyőződnek arról, hogy szükséges befolyásolni a természetes fejlődést. Ne fussunk ki az időből, de vegyük figyelembe, hogy a mai Magyarországon világviszonylatban korai fejlesztő módszerek sokasága áll rendelkezésre, és ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünknek tanácsadásra, kísérésre, vagy fejlesztésre van szüksége, meg kell találnunk legmegfelelőbbet, mennyiségben és minőségben egyaránt! A túl sok éppolyan hatástalan lehet, mint ha semmi nem történik, az esetünkre nézve legoptimálisabbat célszerű megtalálni.

Ennél a döntésnél sokféle szempontot kell figyelembe vennünk, és akár komoly próbatételt is jelenthet. A kizárólag interneten való tájékozódás nem elég ahhoz, hogy úgy érezhessük, a lehető legtöbbet tettük meg gyermekünk, családunk érdekében. A segítő szakemberrel való személyes találkozás több támpontot ad, hiszen az érintéssel dolgozó módszereknél a személyes tájékoztatás, a  kapcsolat meghatározhatja a kezelés hatékonyságát. ugyanakkor a Bowen szemlélet szelíden közelít az esetekhez és problémákhoz is, csak annyi impulzust ad, amennyivel nem terheli túl a kezelendő személyt és környezetét.

Minimal elvének köszönhető, hogy nem csak egy kezelésen belül az iktatott szünetekkel, hanem a kezelés folyamatában is hagy időt a szervezetnek, hogy használva a kapott információt, megteremtse a maga aktuális egyensúlyát. Két kezelés közötti időt meghatároz, hogy hogyan reagál a kliens, és a teljes kezelési egységet is a változások milyensége és intenzitása határozza meg. Ezt közösen kell megtalálnia annak, aki kapja a kezelést és az alkalmazónak.bowen3

Fontos alapvetés, hogy hat kezelés alatt ki kell derülnie, jelen esetben erre a módszerre van e szükség. Sikeres alkalmazás esetén is időszakokban kell gondolkodni, amik közt hagyunk időt és módot hosszabb távú hasznosulásra és beépülésre. Problémák visszatérte, vagy újra felbukkanása esetén sokszor elég egy-két „emlékeztető” kezelés, amelynek segítségével a már beépült regeneráló információk újra munkába állhatnak.

Szerzők:  Zagyva Judit,Bóta Ildikó, Pinczés Zsuzsa

 

A BabaBowen már elérhető a 18. kerületben is, az alábbi címen:

Zagyva Judit
1181 Bókay Árpád u. 74.
tel: 06 20 341 6449

http://bababowen.hu 

facebook